Pasteryzacja słoików – co musisz wiedzieć?

Pasteryzacja słoików jest bardzo znanym sposobem nie tylko na przedłużenie terminu przydatności do spożycia produktu w słoiku, ale także przyczynia się do zabicia chorobotwórczych drobnoustrojów, które odpowiadają za szybkie psucie się żywności. Dlaczego pasteryzacja słoików jest tak popularna w polskich domach? O tym w dalszej części.

Co można pasteryzować w słoikach?  

Do najbardziej popularnych produktów, które w naszych domach podlegają pasteryzacji należą owoce i warzywa (np. śliwki, maliny, jabłka, pomidory, dynie) oraz różnego rodzaju mięsa. Warto pamiętać, że pasteryzacja słoików jest sprawdzoną metodą także, jeżeli chodzi o przygotowanie różnego rodzaju dżemów i kompotów. 

Pasteryzacja słoików – dlaczego warto?  

Podczas zimniejszych pór w roku brakuje nam świeżych i pachnących owoców oraz warzyw, które pochodzą z polskich upraw. Chcąc zapewnić ich stałą obecność w domu, unikając tym samym kupna ich mniej odżywczych i nienaturalnych zamienników w porach, gdy rodzime pola nie obdarowują nas swoimi owocami, pasteryzacja słoików jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Wekowanie owoców, warzyw i mięsa jest gwarancją, że podczas zimnych dni nie zabraknie nam smakowitych i zdrowych przetworów, które w takim okresie doskonale uzupełniają naszą ubogą w witaminy dietę.  

Pasteryzacja słoików – jak się przygotować? 

Przy przygotowaniu słoików do pasteryzacji pierwszym krokiem będzie sprawdzenie ich stanu. To bardzo ważne, gdyż szkło nie może być w żaden sposób uszkodzone – musi być bardzo szczelne, gdyż podczas podgrzewania produktu w słoiku w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza każdy drobny ubytek może sprawić, że pasteryzacja słoików się nie powiedzie. Inną istotną kwestią jest fakt, iż pasteryzacja słoików wymaga produktów najlepszej jakości, jędrnych i świeżych. Należy pamiętać, że owoce wymagają krótszego czasu pasteryzacji niż warzywa.  

Pasteryzacja słoików krok po kroku 

  1. Słoiki należy dokładnie umyć i wysuszyć. Po wysuszeniu umieść produkt w słoiku. Należy pamiętać o dwu centymetrowej przerwie na górze słoika, a następnie o bardzo szczelnym zakręceniu wieczka. 

 

  1. Umieścić słoiki w garnku i wlać wodę, która powinna sięgać poniżej wysokości wieczek. Pasteryzacja słoików z produktami zimnymi wymaga zimnej wody, ciepłych – ciepłej. Warto o tym pamiętać! 

 

  1. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu należy wyjąć słoiki i odstawić na ręczniku kuchennym do góry dnem (przy użyciu słoików z wieczkiem twist off), bądź w normalnej pozycji (słoiki typu weck) w zaciemnionym miejscu na co najmniej dobę. Później bez problemu mogą trafić do domowej spiżarni. Gotowe! 

Pasteryzacja słoików “na sucho” 

Pasteryzacja słoików powiedzie się także „na sucho”, czyli bez użycia wody, w piekarniku. Wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 120 (termoobieg) – 130 (góra – dół) stopni Celsjusza i trzymać przez pół godziny, następnie zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie postawić do góry dnem w zacienione miejsce na 24 godziny.  

Jak rozpoznać, że pasteryzacja słoików się powiodła? 

Znakiem udanej pasteryzacji jest wklęsła nakrętka – wtedy mamy pewność, że przygotowane przez nas produkty w chłodnym i zacienionym miejscu wytrzymają przez długi czas. Zachęcamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą słoików, buteleknakrętek, które nadają się idealnie do pasteryzacji.



Pozostałe wpisy

Pozostałe wpisy