Mięso w słoikach – powrót do tradycji

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Nie bez powodu przy dobrym, wolno i z zastanowieniem przygotowanym posiłku często pada opinia – „Jak u mamy” czy też „Jak u babci”. Produktem, który zawsze w domowym spichlerzu miał i ma ważne miejsce jest mięso w słoikach, które po szybkim opróżnieniu nadawały się do ponownego, wielokrotnego użycia z wielorakim zastosowaniem, nie tylko żywieniowym. Takie słoiki mogą posłużyć, np. jako pojemnik do suchych produktów, wazon czy też baza do coraz bardziej popularnych domowych świeczek. Produkty szklane są najbardziej ekologicznymi i trwałymi produktami wykorzystywanymi w naszych kuchniach. Wybór opakowań szklanych jest bardzo dobrym rozwiązaniem w kierunku oddalającym nas od świata jednorazowych opakowań. 

Bezpieczny kontakt z żywnością – mięso w słoikach

Musimy być świadomi tego, że wszędzie dookoła nas jest plastik. Naukowcy wyliczyli, że dorosły człowiek w ciągu tygodnia zjada ok. 5 gramów plastiku – tyle waży karta płatnicza. Skąd to się bierze? Na przykład z nano- i mikro- plastiku (to drobinki, które znajdują się w środkach chemicznych codziennego użytku, nadając im odpowiednie właściwości), albo z mikroplastiku wtórnego, który przedostaje się do środowiska podczas prania sztucznych tkanin bądź przy wyrzucaniu sztucznych produktów, które trafiają do oceanów albo do lasu. Jest w powietrzu, jedzeniu i piciu. Dlaczego ten aspekt jest ważny? Ponieważ przyrządzając produkty w domu, takie jak mięso w słoikach, unikamy przechowywania żywności w plastikowych pojemnikach. Przechowując jedzenie w szklanych pojemnikach unikamy przenikania plastiku do pokarmu. Szklane pojemniki – zdrowsze życie!

Mięso w słoikach dla łakomczuchów i tych z mniejszym apetytem 

W nowoczesnym, przyjaznym środowisku gospodarstwie domowym szklane pojemniki pełnią bardzo ważną funkcję o szerokim zastosowaniu. Od szklanek, dzbanków czy kieliszków po słoiki, których wybór wielkości jest doskonale dopasowany do potrzeb i ilości domowników. Mięso w słoikach domowej produkcji zazwyczaj znajduje się w słoikach o wielkościach 235 oraz 350 ml. Warto zwrócić uwagę, że także słoiki o pojemności 540 ml i większe, jak np. 720 doskonale nadają się do przechowywania zup i obiadów (np. klopsików), które po ugotowaniu i pasteryzacji można trzymać w domowym spichlerzu przez dłuższy czas. Jest to dobry i bardzo praktyczny pomysł dla zaradnych, którzy zawsze chcą mieć coś dobrego pod ręką unikając codziennego gotowania.  

Klasyka czy odrobina szaleństwa? 

Czerwone, białe, czarne… a może z motywem owoców? Nuda w kuchni to już przeszłość. Dzięki szerokiemu wyborowi wieczek do słoików Twoja ekologiczna kuchnia może nabrać kolorów!  

Kuchenna elegancja – apetyczne mięso w słoikach

Podczas zakupów bardzo często zwracamy uwagę na estetykę, jakość i materiał, z którego wykonane jest dane opakowanie. To ono gra decydującą rolę przy decyzji o zakupie danego produktu. Trzeba szczerze przyznać – żadne plastikowe opakowanie nie może się równać nawet ze zwykłym słoikiem. Szczególnie mięso w słoikach, które u każdego producenta korzystającego ze opakowań szklanych wygląda bardzo estetycznie i smacznie. 



Pozostałe wpisy