Dania w słoiku – czyli pandemiczna gastronomia

Wszyscy doskonale wiemy, że pandemia i obecnie panujące obostrzenia, zmusiły branżę gastronomiczną do zmiany swojego sposobu działania. Dla niektórych restauracji ta sytuacja jest niemalże gwoździem do trumny, jednak wiele przedsiębiorstw gastronomicznych postanowiło jak najlepiej wykorzystać obecną sytuację i zaproponować swoim dotychczasowym Gościom coś nowego, czyli dania w słoiku. Jak obecnie wyglądają dania na wynos? I jakie słoiki na zupy, desery i inne potrawy wykorzystuje gastronomia? 

Nowy wymiar gastronomii – dania w słoiku szklanym 

Od początku pandemii obserwujemy diametralnie zwiększone zainteresowanie branży gastronomicznej opakowaniami szklanymi. Słoiki na zupy, słoiki na przetwory czy butelki na soki to bardzo chętnie wybierane pozycje przez restauratorów, którzy otworzyli się na nowe możliwości zaspokajania kubków smakowych swoich klientów. I okazało się być to strzałem w dziesiątkę. Dania w słoiku znajdziemy teraz już w prawie każdej restauracji począwszy od miejsc serwujących kuchnię włoską, polską, orientalną czy roślinną. 

Dania w słoiku cieszą się ogromną popularnością wśród wielbicieli różnych smaków. Stanowią one także ogromne ułatwienie dla zabieganych i zapracowanych osób, które nie mają czasu na gotowanie ani nie miały też czasu na stołowanie się w restauracjach w czasie pandemii. Więc kto wie, może dania w słoiku zostaną z nami na dłużej, kiedy wrócimy już do normalnej rzeczywistości? 

Ekologiczne dania w słoiku na wynos – czyli koniec z plastikiem 

Na pewno osoby dbające o naszą planetę bardzo często z rozżaleniem patrzyły na plastikowe opakowania, w których pakowano dania na wynos. Stosy styropianowych i plastikowych pudełek czy plastikowych sztućców mogłyby nas zalać w czasie pandemii. Na szczęście coraz więcej restauracji skierowało się w stronę opakowań szklanych, wykorzystując słoiki do zup oraz oferując dania w słoiku. Jest to rozwiązanie nie tylko smaczne dla klientów, ale także dobre dla naszej planety, która i tak cierpi pod hałdami śmieci. 

Klienci po zjedzeniu dania w słoiku taki słoik szklany mogą wykorzystać na inne sposoby! Może on posłużyć jako oryginalny wazon, pojemnik do przechowywania suchych produktów czy można go wykorzystać ponownie jako słoik na przetwory. 

Najpopularniejsze dania w słoiku oferowane przez restauracje 

I chociaż branża gastronomiczna oferuje obecnie przeróżne dania serwowane w opakowaniach szklanych, to jednak wiele z nich stało się prawdziwymi hitami a są to: 

Zupy w słoiku 

To chyba najbardziej popularne dania w słoiku. Słoiki do zup wykorzystywane są przez niezliczone restauracje. Nic w tym dziwnego, bo to przecież najbezpieczniejsza forma przechowywania takiej żywności. Takie słoiki do zup są przede wszystkim szczelne, dlatego zapewnią zupom długotrwałą świeżość. A klient po kupieniu takiego dania w słoiku musi sobie je po prostu podgrzać i pełnowartościowy obiad gotowy! 

Desery w słoiku 

Słodką wersją dania w słoiku są najróżniejsze deserki, serwowane najczęściej w małych słoiczkach. Dzięki transparentnemu opakowaniu takie słodkie przekąski prezentują się wyjątkowo apetycznie! 

Lunch w słoiku 

To kolejny świetny pomysł branży gastronomicznej. Takie danie w słoiku to pełnowartościowy posiłek, który można jeść warstwami lub też wszystko wymieszać. Świeże warzywa, makarony, kasze, orzechy, sałaty i jakieś źródło białka i mamy sycący i smaczny posiłek w ekologicznym opakowaniu! 

Ekologiczne trendy w gastronomii – pozostaną na dłużej? 

Liczymy na to, że takie ekologiczne podejście do serwowania dań na wynos pozostanie z nami na dłużej i nie skończy się wraz z pandemią (na to drugie oczywiście niecierpliwie czekamy). Takie dania w słoiku to wyjście naprzeciw zabieganym klientom, którzy nie mają nawet czasu na wizytę w restauracji! 

Słoiki najczęściej wybierane przez gastronomię znajdziecie w naszej ofercie!